Een overvolle passagierstrein is vrijdag ontspoord in Kameroen. Volgens het ministerie van Transport zijn er tenminste 55 mensen overleden. Zeker 575 mensen raakten gewond en veertien zitten nog vast in de wagons.

Een getuige verklaarde dat reddingswerkers zeker veertig lichamen uit de trein haalden. ''Ik kan niet bevestigen of ze dood of gewond waren'', zei de vrouw. Een andere passagier stelde dat zeker drie mensen dood op de rails lagen.

Het ongeluk gebeurde vrijdagochtend Nederlandse tijd toen de trein onderweg was van hoofdstad Yaoundé naar de havenstad Douala. "Ik hoorde lawaai. Toen ik omkeek zag ik dat de wagons achter ons van de rails raakten en begonnen te rollen'', zei een journalist die in de trein zat.

Voor het vertrek vanuit Yaoundé zouden volgens de journalist wagons aan de trein zijn toegevoegd om extra passagiers te vervoeren. Het is onduidelijk of dat een rol heeft gespeeld bij het ongeluk.

Medewerkers

 

Spoorbedrijf Camrail heeft medewerkers naar de rampplek bij de plaats Eseka gestuurd.

De eerste beelden van vermeende slachtoffers werden kort na de crash geplaatst op sociale media. Op foto's is te zien dat verminkte lichamen naast en onder wagons liggen. 

Bekijk beelden van de ontspoorde trein:

Gewonden

Een medewerker van Camrail, die anoniem wilde blijven, sprak over ''veel gewonden''. ''We zijn de situatie nog aan het evalueren."

Omdat een deel van de snelweg tussen de hoofdstad en Douala eerder op vrijdag was ingestort lag het aantal treinreizigers hoger. De twee ongelukken hebben het vervoer over de belangrijkste verkeersas van het land vrijwel stilgelegd. 

Treinrails in Centraal- en West-Afrika worden vaak slecht onderhouden en voldoen vaak niet aan de veiligheidseisen. Ontsporingen komen relatief vaak voor.