In Kemper County, een gemeente in de Amerikaanse staat Mississippi, is het tot Halloween verboden om in een clownspak over straat te gaan.

Ook is het verboden een masker te dragen of schmink op te hebben in het openbaar. Op de overtreding staat tot 1 november een boete van 150 dollar (ongeveer 138 euro). Kemper County heeft ongeveer tienduizend inwoners.

Volgens een lokale bestuurder is de situatie met de clowns "erg uit de hand gelopen" en is de maatregel nodig in verband met de openbare veiligheid. "Mensen zouden weleens slecht kunnen reageren uit angst voor een clown in hun tuin", stelt hij.

Een advocaat noemt het tegenover AP "belachelijk dat een overheidsinstantie bepaalt welke kostuums mensen dragen tijdens Halloween". Volgens de raadsvrouw beschermt de Amerikaanse wet de meeste kledingkeuzes.

Video: Ophef in tal van landen door 'horrorclowns'

Meldingen clowns

In de Verenigde Staten wordt al langer melding gemaakt van de zogenaamde horrorclowns. Scholen in Ohio bleven dicht na meldingen van aanvallen door clowns. Op Long Island, in New York, sprong een aantal als clowns verklede mensen de weg op, waarna zij achter auto's aanrenden.

In Kentucky werden twee weken geleden mensen aangehouden nadat er diverse meldingen kwamen van clowns die in de bosjes naar kinderen lagen te loeren. Zij zouden proberen kinderen mee te lokken.

Ook op sommige plekken in Nederland duiken 'horrorclowns' op.