Tientallen gewapende IS-strijders hebben vrijdag overheidsgebouwen in de Iraakse stad Kirkuk aangevallen. Zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op bij politiebureaus in de stad en een elektriciteitscentrale. 

Ook het stadhuis en een hotel werden aangevallen. Zes politieagenten en zestien burgers zouden het leven hebben gelaten. Ook zeker acht IS-strijders zijn gedood. 

Onduidelijk blijft of de aanval geheel is afgeslagen. De autoriteiten in Kirkuk hebben een straatverbod ingesteld.

Kirkuk ligt 290 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad.

Video: Extremisten vallen Noord-Iraakse stad aan

Extremisten vallen Noord-Iraakse stad aan
Extremisten vallen Noord-Iraakse stad aan

Mosul

De aanval in Kirkuk valt samen met een offensief van Iraakse regeringstroepen en Koerdische milities om de door IS ingenomen stad Mosul in het noorden van Irak te bevrijden.

Het Iraakse leger heeft samen met Koerdische eenheden vier dagen geleden de aanval op de stad ingezet. Mosul met naar schatting een tot anderhalf miljoen inwoners is van grote strategische betekenis.

Om de stad te verdedigen heeft IS 550 families uit dorpen rond Mosul gehaald en geposteerd bij stellingen in de stad. Mogelijk willen de terroristen deze burgers gebruiken als menselijk schild wanneer het Iraakse leger de stad bereikt.

De Verenigde Naties beriepen zich vrijdag op bronnen in het bewuste gebied bij het vrijgeven van de informatie. In een van de dorpen heeft Islamitische Staat ook nog eens veertig inwoners vermoord, aldus het kantoor voor de mensenrechten van de VN in Genève.

Mosul is het laatste grote IS-bolwerk in Irak.

Kirkuk en Mosul