Bij de bombardementen die sinds september uitgevoerd worden op het Syrische Aleppo, zijn in totaal meer dan vijfhonderd doden gevallen. Ook raakten ongeveer tweeduizend mensen gewond. 

Volgens de Verenigde Naties (VN) zijn ruim een kwart van de slachtoffers kinderen. Ook zegt de VN dat de recente bombardementen op Aleppo gerekend moeten worden tot de zwaarste aanvallen sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië enkele jaren geleden. 

VN-chef Ban Ki-moon zegt dat grote delen van de bevolking nog altijd nauwelijks toegang hebben tot humanitaire hulp en dat grote groepen mensen in Aleppo ook nauwelijks nog voedsel hebben.

Video: De destructie van Aleppo in beeld

Gevechtspauze

Hij verwelkomde de tijdelijke gevechtspauze op initiatief van Rusland, maar stelde tegelijkertijd dat "een absoluut minimum" is. De VN-chef pleit voor een volledige toegang voor VN-hulp tot Aleppo. Naast onbeperkte toegang tot Aleppo wil Ban Ki-moon ook weer toe naar een landelijke staakt-het-vuren in Syrië. 

Ook benadrukte Ban Ki-moon dat er snel een oplossing moet komen voor het conflict. Hij herhaalde hierbij zijn eerdere boodschap dat er geen militaire, maar enkel een politieke oplossing mogelijk is.