Filipijnen blijft economisch verbonden aan VS

De Filipijnen zal zijn handel en economische banden met de Verenigde Staten niet verbreken. Dat zei de Filipijnse minister van Handel Ramon Lopez vrijdag. 

Een dag eerder kondigde president Rodrigo Duterte nog een scheiding van Washington aan. "Ik ga niet meer naar Amerika, daar worden we alleen maar beledigd", liet het staatshoofd weten.

"De president sprak niet over een scheiding in economische zin. We stoppen de handel met de VS niet", zei Lopez tegen CNN tijdens een bezoek aan Japan. Hij is daar samen met Duterte.

Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken, dat waarde hecht aan een goede relatie met de bevolking van de Filipijnen, noemde de opmerkingen van Duterte "verbijsterend" en wilde weten wat de nieuwe president precies bedoelt met zijn "scheiding van de VS".

Een woordvoerder van president Duterte zei vrijdag dat men moet wachten met het trekken van conclusies totdat er verder toelichting gegeven wordt door Duterte zelf. "Er is geen haast voor ons geboden om de speech van de president te duiden. We moeten wachten op nadere uitleg van hem zelf."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie