De Filipijnse president Rodrigo Duterte wil de economische en militaire banden met de Verenigde Staten verbreken.

Dat heeft hij donderdag tijdens een staatsbezoek aan China gezegd. Duterte is samen met tweehonderd Filipijnse zakenmannen voor vier dagen op bezoek in China. Hij spreekt onder meer met de Chinese president Xi Jinping over het verbeteren van de relatie, nu die met de VS verslechtert.

"Ik wil mijn scheiding van de VS aankondigen", zei Duterte in een toespraak voor Chinees publiek. "Dus ik ben nu van jullie afhankelijk. Maar geen zorgen, ik zal jullie ook helpen."

"Amerika heeft verloren", vervolgde de president. Hij overweegt ook om een bezoek te brengen aan de Russische president Vladimir Poetin. "Dan zeg ik dat het ons drie tegen de rest van de wereld is. China, de Filipijnen en Rusland."

Een woordvoerder van het Witte Huis zegt donderdag dat de VS nog geen officieel verzoek of bericht van de Filipijnen heeft ontvangen.

Video: Duterte kondigt 'scheiding' van VS aan 

Filipijnse president Duterte kondigt 'scheiding' van VS aan
Filipijnse president Duterte kondigt 'scheiding' van VS aan

Drugs

De Filipijnen en de VS zijn van oudsher bondgenoten en handelspartners. Duterte heeft er sinds zijn aantreden geen geheim van gemaakt om zijn afhankelijkheid van de VS te willen beperken. Zo noemde hij Barack Obama een 'klootzak' voordat de Amerikaanse president bij hem op bezoek kwam.

Duterte krijgt sinds zijn aanstelling geregeld kritiek uit het westen vanwege zijn harde aanpak van drugscriminelen en -verslaafden. De oorlog tegen drugs was de pijler van zijn verkiezingscampagne eerder dit jaar. In juli trad Duterte aan als president en sindsdien zijn er ruim drieduizend dodelijke slachtoffers gevallen in de strijd tegen drugs.

Spanningen

De Filipijnen en China proberen tijdens het bezoek van Duterte de verhoudingen te verbeteren. Die waren bekoeld door de spanningen in de Zuid-Chinese Zee. China claimt een groot deel van het gebied, ook riffen die dicht bij de Filipijnse kust liggen. Volgens Duterte wordt dit onderwerp op een lager pitje gezet.

Nieuwe handelscontracten tussen de twee landen moeten de relatie verbeteren. De Filipijnse handelsminister kondigde ruim 12 miljard aan nieuwe deals aan.

De twee landen maken plannen voor de hervatting van de export door de Filipijnen van landbouwproducten naar China. Op zijn beurt financiert Beijing grote infrastructurele werken in de armlastige Filipijnen.