Trump weet nog niet of hij uitkomst verkiezingen VS gaat erkennen

Donald Trump weet nog niet of hij de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen gaat erkennen. Hij stelde in het laatste debat met Hillary Clinton, in de nacht van woensdag op donderdag, de uitkomst eerst af te willen wachten. 

Clinton noemde de houding van Trump "schrikbarend". "Ik schrik ervan dat iemand die genomineerd is door een van de twee grote partijen dit standpunt inneemt."

Trump verklaarde in de aanloop naar het debat meermaals dat de verkiezingen corrupt zijn. De dochter van Trump, Ivanka, en Trumps 'running mate' Mike Pence, stelden eerder wel dat Trump het verkiezingsresultaat zal accepteren.

Trump en Clinton debatteerden in de nacht van woensdag op donderdag onder leiding van de conservatieve Fox News-presentator Chris Wallace over typisch Republikeinse onderwerpen. Zo kwamen wapens, abortus en immigratie aan bod.

Het gesprek in Las Vegas begon opnieuw zonder het schudden van handen. Beide kandidaten bleven ver bij elkaar uit de buurt en stapten rechtstreeks naar hun lessenaar.

Video: Trump weet nog niet of hij uitkomst verkiezingen VS gaat erkennen

Rechters

Het debat werd afgetrapt met een discussie over de aanstelling van een nieuwe rechter voor het Amerikaanse hooggerechtshof. Republikeinen in het Amerikaanse Congres blokkeren op dit moment de aanstelling van een nieuwe rechter door Obama, omdat ze niet accepteren dat hij een nieuwe kandidaat kiest. Door de patstelling kan het hooggerechtshof nu geen besluiten nemen over grote kwesties.

Trump benadrukte in het debat dat de nieuwe rechter tegen abortus moet zijn en vóór een conservatieve interpretatie van het recht op het dragen van wapens. De grondwet moet volgens Trump door het hooggerechtshof geïnterpreteerd worden zoals de opstellers, de 'founding fathers', dat ooit voor zich zagen.

Clinton vindt dat Obama's kandidaat voor het hooggerechtshof, Merrick Garland, snel moet worden aangesteld. Ze zegt het recht op het dragen van wapens te steunen, maar benadrukt dat er aanpassingen nodig zijn zodat minder mensen sterven door wapengeweld. Volgens Clinton wordt Trump gesteund door de wapenlobby. Trump verklaarde trots te zijn op de steun van de NRA, de Amerikaanse wapenvereniging.

Abortus

De discussie over de wapenwetten vloeide over in een woordenstrijd over een ander klassiek twistpunt van Democraten en Republikeinen: abortus.

Clinton stelde dat de Amerikaanse overheid niet mag besluiten over abortus, omdat vrouwen dat zelf moeten doen. Trump verklaarde, op zijn beurt, dat de Amerikaanse staten afzonderlijk van elkaar moeten beslissen over het onderwerp. Hij verwacht dat door het aanstellen van nieuwe conservatieve rechters, abortus uiteindelijk aan banden zal worden gelegd.

De twee kandidaten spraken ook over immigratie. "We hebben sommige slechte 'hombres' hier en we moeten die wegsturen", aldus Trump. Hij herhaalde eerder aangekondigde plannen voor sterke grenzen en uitzettingen. Clinton verklaarde dat families in Amerika niet uiteen moeten worden gerukt. Illegale immigranten moeten kans maken op Amerikaans burgerschap. "Ik wil mensen uit de schaduw halen", aldus Clinton.

Poetin

Ook de Russische president Vladimir Poetin kwam aan bod in het debat. Clinton verklaarde dat de Russische leider de verkiezingen probeert te beïnvloeden door hackers in te zetten. Trump laat dat toe en moedigt het zelfs aan volgens Clinton.

Trump stelde dat Poetin geen enkel respect heeft voor Clinton en Obama, terwijl een vriendschappelijke band met Rusland erg belangrijk is. "Poetin is op elk gebied slimmer geweest dan jij", verklaarde Trump tegenover Clinton.

Volgens Clinton ziet Poetin graag dat Trump president wordt, omdat hij dan een "marionet" als leider van de Verenigde Staten heeft. "Geen marionet, geen marionet", reageerde Trump. "Jij bent de marionet."

Hoogtepunten van laatste debat tussen Clinton en Trump​

Inhoudelijk

In tegenstelling tot het voorgaande debat, bestreden de twee kandidaten elkaar in de nacht van woensdag op donderdag bij vlagen inhoudelijk. De kandidaten onderbraken elkaar relatief weinig en lieten elkaar vooral in het begin van het debat uitspreken, mede door tijdig ingrijpen van presentator Wallace.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen worden gehouden op 8 november.

Lees meer over:
Tip de redactie