Leiders IS zijn mogelijk gevlucht uit Mosul

Leiders van Islamitische Staat (IS) zijn volgens het Amerikaanse leger waarschijnlijk gevlucht uit de Iraakse stad Mosul die momenteel wordt bevrijd door Iraakse troepen met steun van een internationale coalitie.

De Amerikaanse generaal Gary Volevsky, die de troepen van de coalitie leidt die vanaf land de stad aanvallen zegt tegen BBC dat verplaatsingen van IS uit Mosul te zien zijn en dat daarbij hoogstwaarschijnlijk ook veel leiders zitten.

In Mosul zouden zich 3.500 tot 5.000 IS-strijders bevinden. Volgens Volevsky blijven vooral buitenlanders die zich bij IS hebben aangesloten doorvechten in de stad.

"We verwachten dat veel buitenlanders blijven omdat ze minder makkelijk ongezien kunnen wegkomen dan sommige lokale strijders of de lokale leiders. We verwachten een gevecht.

Video: Inwoners Mosul vluchten voor strijd

Menselijk schild

Volgens de VN verblijven nog ongeveer 1,5 miljoen burgers in de stad. IS zou burgers als menselijk schild gebruiken. 

De opmars vordert gestaag: verschillende dorpen rond Mosul worden bevrijd door de Iraakse en Koerdische troepen. Volgens een Iraakse legerwoordvoerder heeft IS al zware verliezen moeten incasseren. 

Peshmerga

De Koerdische Peshmerga spelen een belangrijke rol bij het offensief. Ook sjiitische en soennitische milities doen mee, net als door Turkije gesteunde rebellen. De door de Amerikanen geleide coalitie ondersteunt de operatie met luchtaanvallen. Dinsdag voegde ook Turkije zich bij de coalitie.

De enige troepen die Mosul in mogen komen zijn volgens De Iraakse premier Haider al-Abadi het Iraakse leger en de Iraakse nationale politie.

Lees meer over:
Tip de redactie