Duitse extremist schiet politieagenten neer

Een extremist heeft woensdag in Georgensgmünd bij Nürnberg het vuur geopend op vier politieagenten en een van hen zwaar verwond. De politie meldde dat het 32-jarige zwaargewonde slachtoffer 's avonds in het ziekenhuis waar hij een spoedoperatie overleed, maar trok dat bericht later weer in. 

Zijn collega's maken het naar omstandigheden goed. Bij een ging een kogel dwars door een arm, de anderen raakten gewond door rondvliegend glas.

De Beierse politie kwam woensdagmiddag de wapens van de 49-jarige man in beslag nemen. Toen zij dat kenbaar maakte, begon die onmiddellijk te schieten. De dader, die bekend stond als een jager met 31 geweren en pistolen in zijn bezit, kon uiteindelijk worden aangehouden. Zijn wapen- en jachtvergunning was ingetrokken omdat hij niet meer te vertrouwen was.

De man is een zogenoemde Rijksburger (Reichsbürger). Dat zijn mensen die de Bondsrepubliek Duitsland niet erkennen. Ze gaan uit van het Duitse Rijk en zijn grenzen van 1937, toen Hitler aan de macht was. Ze wijzen de democratie af en ontkennen dikwijls de Holocaust. De overheid schat het aantal van deze rechtsextremisten op enkele honderden.

Lees meer over:
Tip de redactie