Braziliaanse politicus die val Rousseff inzette opgepakt op verdenking corruptie

De Braziliaanse politie heeft woensdag politicus Eduardo Cunha gearresteerd op verdenkingen van corruptie. Cunha was als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden een hoofdrolspeler in de kwestie rondom het gedwongen vertrek van voormalig president Dilma Rousseff.

Braziliaanse kranten hebben het arrestatiebevel ingezien waarin vermeld staat dat Cunha wordt verdacht van het aannemen van miljoenen aan Petrobas-steekpenningen, het witwassen van geld en het verbergen daarvan op Zwitserse rekeningen, zo meldt persbureau AFP.

Cunha (58) maakte deel uit van de groeiende conservatieve evangelische beweging en stond bekend als een snelle regelaar in de Braziliaanse politiek. Als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden startte hij het proces dat uiteindelijk tot de afzetting van Rousseff leidde, die schuldig werd bevonden aan het overtreden van overheidsbudgetten. De voormalige president verdacht Cunha van het opzetten van een coup. 

De triomf van Cunha bleek van korte duur vanwege verdenkingen van corruptie die hem bleven achtervolgen. In september raakte hij zijn plek in het congres en daarmee zijn bevoegdheden in het parlement kwijt. Cunha ontkent alle nieuwe verdenkingen. 

Rechter Sergio Moro, die om de arrestatie verzocht, noemt de mogelijkheid dat Cunha op de vlucht slaat aannemelijk gezien zijn geheime hulpbronnen aan de andere kant van de zee en zijn dubbele nationaliteit. 

Verduistering

Het Braziliaanse oliestaatsbedrijf Petrobas, genoemd in de aanklacht tegen Cunha, is betrokken bij een verduisteringsschandaal. Woensdag is daarom in Zwitserland besloten dat Brazilië toegang krijgt tot de bankrekeningen van Braziliaanse politici en hoge functionarissen van Petrobas, zo schrijft Reuters. Dat verzoek werd eerder door een Zwitserse federale rechtbank afgewezen. 

Braziliaans onderzoek naar de verduisteringen heeft systematische corruptie bij meerdere bedrijven in de hoogste regionen van de overheid aan het licht gebracht. De verdenkingen hebben tot protesten in het hele land geleid.

Zwitserse aanklagers zeggen meldingen gehad te hebben over 340 verdachte bankrelaties. Daarnaast zijn ze ongeveer zestig onderzoeken gestart en hebben ze bankrekeningen met een totale waarde van ongeveer 800 miljoen dollar bevroren sinds 2014. De Zwitserse autoriteiten hebben nu om documenten gevraagd die verbonden zijn aan meer dan duizend rekeningen bij meer dan veertig banken.

Lees meer over:
Tip de redactie