Zoektocht MH370 voorlopig afgeschaald vanwege slecht weer

De zoektocht naar vlucht MH370 is voor een periode tot twee maanden afgeschaald vanwege het slechte weer in de Indische Oceaan. Het Nederlandse schip van bodemonderzoeker Fugro zoekt wel gewoon door.

Volgens persbureau Reuters maakten de autoriteiten in Maleisië, Australië en China woensdag bekend dat het Chinese schip de zoektocht voorlopig staakt. Dit geldt echter niet voor het Nederlandse schip Fugro Equator, dat beter berekend is op extreme weersomstandigheden.

Het zoekgebied beslaat een oppervlakte van 120.000 vierkante kilometer en inmiddels is 110.000 kilometer doorzocht. De zoektocht is naar verwachting begin 2017 afgerond.

"De problemen met het weer zijn nog niet dusdanig dat wij gedwongen zijn te stoppen", stelt woordvoerder Rob Luijnenburg. Pas bij zeer extreme golven, moet de Fugro Equator zijn zoekinstallatie uit het water halen. "En zelfs dan kunnen wij op het water blijven wachten tot de storm voorbij is. Het Chinese zoekschip is minder specifiek voorbereid op dit soort omstandigheden.'

Bevoorraden

Het  schip vaart over twee dagen wel terug naar Perth om opnieuw te bevoorraden en een deel van de crew te wisselen. Gemiddeld zitten er tussen de twintig en 25 man op het 70 meter lange schip.

Als de laatste 10.000 vierkante kilometer is doorzocht, wordt de zoektocht gestaakt. Alleen als er nieuwe aanwijzingen boven water komen, gaan de schepen opnieuw op zoek naar wrakstukken van de verdwenen vlucht.

Frustrerend

Luijnenburg erkent dat het "zeer frustrerend' is om al twee jaar lang zonder resultaat de zee af te speuren. "Maar we blijven elke dag onvermoeibaar doorzoeken", voegt hij daar aan toe.

De crew kreeg onlangs bezoek van familieleden van inzittenden van de verdwenen vlucht. "Dat heeft heel veel impact gehad aan boord van de Equator. Dit is niet  zomaar een klus, ook voor ons niet. En we blijven er alles aan doen om antwoorden te vinden op de vragen waar deze mensen nu al zo lang mee zitten."

De Boeing 777 van Malaysia Airlines verdween in maart 2014 van de radar met 239 passagiers aan boord. Sindsdien wordt gezocht naar het toestel. Op Mauritius, Réunion en een eiland bij Tanzania werden eerder brokstukken van het toestel aangetroffen.

Video: Eerdere locaties gevonden wrakstukken MH370

Volgens persbureau Reuters maakten de autoriteiten in Maleisië, Australië en China woensdag bekend dat de zoektocht wordt onderbroken. Aanvankelijk stond de afronding van de zoektocht gepland voor eind 2016, maar dat wordt nu begin 2017. 

"Vanwege slechte weersomstandigheden in de winter op het zuidelijk halfrond, is het hele gebied waarschijnlijk rond januari/februari 2017 doorzocht", stellen de autoriteiten. Het zoekgebied beslaat een oppervlakte van 120.000 vierkante kilometer en inmiddels is 110.000 kilometer doorzocht. 

De Boeing 777 van Malaysia Airlines verdween in maart 2014 van de radar met 239 passagiers aan boord. Sindsdien wordt gezocht naar het toestel. Op Mauritius, Réunion en een eiland bij Tanzania werden eerder brokstukken van het toestel aangetroffen.

Lees meer over:
Tip de redactie