Blogger die vastzit in Saudi-Arabië krijgt mogelijk nieuwe lijfstraffen

De blogger Raif Badawi die gevangen zit in Saudi-Arabië wacht een nieuwe ronde lijfstraffen. Dat meldde dinsdag de Raif Badawi Foundation, een Canadese organisatie die pleit voor de vrijlating van de blogger.

Evelyne Abitbol die de organisatie heeft opgericht samen met de echtgenote van Badawi, Ensaf Haidar, heeft dinsdag in Montreal gemeld dat volgens betrouwbare bronnen in Saudi-Arabië Badawi binnenkort opnieuw lijfstraffen krijgt.

In 2014 werd de inmiddels 32-jarige blogger veroordeeld tot tien jaar celstraf en duizend stokslagen voor het overtreden van de technologiewetten en het beledigen van de islam.

Wanneer Badawi de lijfstraffen krijgt toegediend had de bron niet exact bekendgemaakt. "Helaas kan het elk moment gebeuren", liet Abitbol weten.

Kritiek

De veroordeling kwam de Saudische regering destijds op felle kritiek te staan van mensenrechtenorganisaties. Badawi's echtgenote, die asiel heeft gekregen in Canada, heeft landen die banden hebben met Saudi-Arabië opgeroepen te bemiddelen voor de blogger.

De minister van Buitenlandse Zaken van Canada, Stéphane Dion, liet weten dat zijn ministerie onderzoekt of de geruchten kloppen en heeft de Saudische regering opgeroepen om Badawi naar zijn familie in Canada te laten gaan.

"We proberen om de meest accurate informatie te krijgen, want als deze informatie klopt, dan is dat heel schandelijk. Canada veroordeelt dit soort lijfstraffen volkomen."

Lees meer over:
Tip de redactie