Jihadisten van Islamitische Staat (IS) laten inwoners van Mosul de stad niet verlaten en gebruiken hen als menselijk schild in de strijd tegen het Iraakse leger. 

Dat zegt woordvoerder van het Pentagon kapitein Jeff Davis dinsdag, zo meldt persbureau AFP.  "De inwoners worden tegen hun zin in de stad gehouden en we weten zeker dat ze als schild worden gebruikt." Volgens Davis is er daarom momenteel nog geen sprake van een grootse uittocht. 

Tot nu toe is er vooral gestreden om dorpjes die om Mosul heen liggen. Er wordt gevreesd dat een grote groep inwoners Mosul wil ontvluchten als het geweld de stad bereikt. Mosul is de tweede stad van Irak. 

Video: IS-video duikt op van strijd rond Mosul

IS-video duikt op van strijd rond Mosul
IS-video duikt op van strijd rond Mosul

Ook president Obama heeft gewaarschuwd voor een vluchtelingenstroom, maar zei ook dat de Verenigde Naties en andere hulporganisaties klaar staan om te helpen. "We hebben plannen gemaakt en een infrastructuur opgebouwd om een potentiële humanitaire ramp op te kunnen vangen", aldus Obama eerder. 

VN-woordvoerder Dujarric zei eerder dat wordt verwacht dat 200.000 mensen op de vlucht zullen slaan in de beginfase van het offensief om Mosul. In het slechtste geval groeit dit aantal tot een miljoen mensen. 

Maandag zei een Iraakse legerwoordvoerder dat IS inmiddels zware verliezen heeft geleden. De slag om Mosul zal naar verwachting enkele weken gaan duren.

Luchtsteun

Dinsdag is door de Turkse minister van Defensie Fikri Isik bevestigd dat er Turkse luchtsteun komt voor de operatie rondom Mosul. Hij zei dat tijdens een bijeenkomst in de Turkse ambasade in Rome, zo meldt persbureau Anadolu

"We zijn tot een overeenkomst gekomen met de coalitietroepen. Het is onmogelijk om zonder Turkije over de toekomst van Mosul te beslissen."


Video: Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?

Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?
Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?