De cultuurorganisatie UNESCO van de Verenigde Naties heeft dinsdag een omstreden resolutie over de Tempelberg aangenomen. Daarin wordt de plek alleen bij de Arabische naam genoemd en Israël omschreven als bezetter.

De resolutie was ingediend door zeven Arabische landen en werd eerder door een meerderheid van de Raad van Bestuur geaccepteerd. Het uitvoerend comité heeft de resolutie geadopteerd, aldus persbureau AFP dinsdag.

Een meerderheid van de comitéleden stemde in met de resolutie. Aanvankelijk leek er een tweede stemming te komen, maar die is van de baan omdat Mexico de aanvraag heeft ingetrokken.

Het land wilde tegen de resolutie stemmen in plaats van zich te onthouden van stemming. Mexico heeft besloten in een verklaring duidelijk te maken Israël te steunen. Ook bij een tweede stemming was een meerderheid voor de resolutie waarschijnlijk.

Samenwerking

Israël heeft eerder de samenwerking met UNESCO opgezegd vanwege de resolutie. De Tempelberg, heilig voor zowel de joden als de moslims, wordt daarin omschreven als een islamitisch eigendom.

Ook wordt de plek alleen met de Arabische naam Haram al-Sharif genoemd. In de resolutie wordt bovendien Israël verweten verantwoordelijk te zijn voor het escalerende geweld bij de heilige plek en de resolutie roept de "bezetter" Israël op zijn illegale activiteiten te stoppen.