'Twintig doden bij gevechten in Congo'

Bij gevechten in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo zijn dinsdag twintig mensen omgekomen. 

Volgens AFP ontstonden de gevechten in de provincie Katanga. 

De gevechten volgen op het besluit van president Joseph Kabila om de verkiezingen uit te stellen. Maandag bekrachtigde het constitutioneel hof van Congo het besluit. Kabila blijft daardoor nog anderhalf jaar aan de macht, terwijl zijn presidentstermijn in december officieel afloopt. 

Veel oppositiepartijen boycotten de gesprekken over uitstel van de verkiezingen eerder. President Kabila is naar eigen zeggen bang dat zijn land nog niet klaar is voor verkiezingen, maar de oppositie vreest dat hij geen plaats wil maken voor een opvolger. 

Kinshasa

In september braken in de hoofdstad van Congo, Kinshasa, al gewelddadige protesten uit vanwege de plannen. Tientallen betogers lieten het leven door hard ingrijpen van de autoriteiten.

Sinds Congo onafhankelijk werd in 1960 is het er politiek gezien nog nooit rustig geweest. Diverse legerleiders heersten over het land nadat voormalig overheerser België zich had teruggetrokken.

Tussen 1996 en 2003 kwamen miljoenen mensen om tijdens een lange en bloedige burgeroorlog. In 2003 greep Kabila de macht, de zoon van de voormalige president Laurent Kabila die in 2001 door een staatsgreep om het leven kwam.

Lees meer over:
Tip de redactie