Rusland en Syrië gestopt met bombarderen van Aleppo

Rusland en Syrië zijn dinsdagochtend gestopt met het uitvoeren van luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo in aanloop naar een humanitaire pauze op donderdag.

De bombardementen zijn om 10 uur (lokale tijd) gestopt, liet de Russische minister Sergej Sjojgoe van Defensie dinsdag weten. Rebellen in het oosten van de belegerde stad wordt aangedrongen Aleppo te verlaten.

Rusland en Syrië willen donderdag een "humanitaire pauze" van een dag inlassen voor Aleppo. Burgers kunnen dan via zes doorgangen de stad verlaten, terwijl er twee routes zijn vrijgemaakt voor rebellen.

Het Syrische leger zal zich op die routes terugtrekken, zodat de rebellen ongestoord de stad kunnen verlaten. De twee routes leiden naar Castello en de regio Souk el-Hai.

Video: De destructie van Aleppo in beeld

Invloed

"We roepen regeringsleiders die invloed hebben op de gewapende groepen in het oosten van Aleppo op leiders over te halen om te stoppen met vechten en de stad te verlaten", aldus Sjoigoe volgens persbureau TASS.

Militaire experts van diverse landen komen woensdag in de Zwitserse stad Genève samen om op papier "de gematigde oppositie van terroristen in Aleppo" van elkaar te scheiden, zei Sjojgoe.

Om de situatie in het land te stabiliseren, is het volgens de minister belangrijk dat er praktische stappen worden gezet. Onder meer de Verenigde Staten, Saudi-Arabië, Turkije en Qatar nemen deel aan de besprekingen.

Veiligheidsgaranties

De Verenige Naties zeggen veiligheidsgaranties nodig te hebben om gebruik te kunnen maken van het staakt-het-vuren. "We hebben garanties nodig van alle partijen in het conflict", aldus Jens Laerke van de VN.

"Als de wapens zwijgen, dan moeten we er zeker van zijn dat alle wapens zwijgen."

Lees meer over:
Tip de redactie