'71 procent van migranten uit Noord-Afrika uitgebuit'

Zeker 71 procent van de migranten die uit Noord-Afrika naar Europa zijn gevlucht, is tijdens de reis naar Europa uitgebuit of slachtoffer geworden van mensenhandel.

Dat blijkt uit een enquete van de vluchtelingenorganisatie IOM onder negenduizend migranten uit Afrika. 49 procent van hen zijn tegen hun wil vastgehouden door mensenhandelaren. Dat gebeurde vaak in Libië.

De helft van de migranten stelt te hebben moeten werken zonder daarvoor betaald te krijgen. Ze werden vaak bedreigd met vuurwapens en moesten werken om vrij te komen of een plaats op een migrantenboot naar Europa te bemachtigen.

Donatie

Ook zijn er steeds meer gevallen bekend waarbij migranten worden gedwongen tot bloed- of orgaandonatie. Zes procent van de ondervraagden zegt zelf gedwongen bloed te hebben afgestaan of een orgaan als betaalmiddel te hebben gebruikt, of gezien te hebben dat iemand in de omgeving daartoe werd gedwongen. 

IOM maakt zich "extreem zorgen" over mishandeling en uitbuiting van migranten door mensensmokkelaren. "We moeten onthouden dat deze mensen bescherming verdienen, ongeacht de redenen om te vertrekken", aldus Dipti Pardeshi van IOM.

Kinderen

Het aantal migrantenkinderen dat zonder ouders of andere begeleiders naar Italië is gevlucht, is dit jaar hoger dan ooit te voren.

De VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF meldde dinsdag dat tot oktober ruim 20.000 jongens en meisjes zonder begeleiding van een volwassene naar Italië zijn gereisd

Geen benul

In heel 2015 waren 12.300 kinderen zonder begeleiding de MIddellandse Zee met bestemming Italië overgestoken. Volgens UNICEF hebben de meeste migrantenkinderen geen flauw benul van wat ze in Europa kunnen verwachten.

''Veel kinderen zijn getraumatiseerd door de verschrikkelijke dingen die ze tijdens de oversteek hebben meegemaakt'', aldus een woordvoerster van de VN-organisatie. ''Velen hebben mensen zien verdrinken.''

Lees meer over:
Tip de redactie