'Iraakse regeringsmilitairen schenden rechten vluchtelingen'

Niet alleen IS-strijders, maar ook regeringsmilitairen en paramilitaire strijdgroepen maken zich in Irak schuldig aan ernstige schendingen van mensenrechten, schrijft Amnesty International dinsdag.

In het rapport Gestraft voor de misdaden van IS schrijft de mensenrechtenorganisatie dat duizenden burgers die IS-gebied waren ontvlucht, bij wraakacties zijn gevangengezet, gemarteld en vermoord.

Amnesty heeft zich voor het rapport gebaseerd op gesprekken met 470 slachtoffers, getuigen en familieleden van mensen die zijn gedood.

Het gaat om vluchtelingen in mei en juni van dit jaar, tijdens de slag om het IS-bolwerk Fallujah en tijdens gevechten rondom al-Sharqat tussen juni en september.

"Nadat ze waren ontsnapt aan de gruwelen van de oorlog en de tirannie van IS, krijgen soennitische Irakezen te maken met brute wraakacties van milities en overheidstroepen. Ze zijn op grote schaal gestraft voor misdaden van de terreurgroep", heeft Amnesty-directeur Philip Luther verklaard.

Repressie

Amnesty waarschuwt voor een vicieuze cirkel van geweld en repressie en vreest voor de veiligheid van burgers in Mosul, de stad die de Iraakse strijdkrachten op dit moment proberen te heroveren op IS. "Iraakse autoriteiten moeten laten zien wie de baas is in de milities en moeten duidelijk maken dat zulke schendingen niet getolereerd worden", zei Luther.

De mensenrechtenorganisatie heeft zijn bevindingen vorige maand voorgelegd aan de Iraakse regering en de Koerdische autoriteiten in Irak. De Iraakse regering heeft er niet op gereageerd en de Koerden ontkennen de bevindingen van Amnesty.

Video: Hoe verloopt de strijd tegen Islamitische Staat?

Lees meer over:
Tip de redactie