Hof Congo bekrachtigt uitstel verkiezingen tot april 2018

Het constitutioneel hof van Congo heeft maandag de uitstel van de presidentsverkiezingen tot april 2018 bekrachtigd. Dit betekent dat president Joseph Kabila nog anderhalf jaar aan de macht blijft in het land.

De uitspraak komt een dag nadat de regering en een deel van de oppositie in de Democratische Republiek Congo een akkoord bereikten over het uitstel. Veel andere oppositiepartijen hebben de gesprekken geboycot.

President Kabila is naar eigen zeggen bang dat zijn land er nog niet klaar voor is. Zeker 10 procent van de 80 miljoen inwoners zou ook nog niet geregistreerd zijn.

In september braken er in het land gewelddadige protesten uit tegen Kabila. De betogers waren woedend over zijn plannen om de verkiezingen uit te stellen.

Nieuwe rellen

De demonstranten zagen daarin een poging van Kabila om ook na het verstrijken van zijn termijn in december aan de macht te blijven. Bij de protesten, die hardhandig de kop in werden gedrukt, kwamen 32 mensen om het leven.

Oppositiepartijen kondigden toen aan dat er nieuwe rellen zouden komen als Kabila zijn voornemens de verkiezingen uit te stellen zou doorzetten.

VN-oproep

De Franse president Hollande deed na de vorige rellen een oproep om de rust terug te laten keren in Congo en de geplande verkiezingen in december door te laten gaan.

De Verenigde Naties (VN) en de Afrikaanse Unie hebben net als Frankrijk ook tot kalmte opgeroepen.

Burgeroorlogen

Sinds Congo onafhankelijk werd in 1960 is het er politiek gezien nog nooit rustig geweest. Diverse legerleiders heersten over het land nadat voormalig overheerser Belgiƫ zich had teruggetrokken.

Tussen 1996 en 2003 kwamen miljoenen mensen om tijdens een lange en bloedige burgeroorlog. In 2003 greep Kabila de macht, de zoon van de voormalige president Laurent Kabila die in 2001 door een staatsgreep om het leven kwam.

In december 2016 loopt officieel zijn derde termijn als staatshoofd af.

Lees meer over:
Tip de redactie