EU roept Rusland op tot beëindigen conflict Syrië

Alle 28 EU-landen roepen Rusland op zijn verantwoordelijkheid te nemen en bij te dragen aan het beëindigen van het conflict in Syrië. De bombardementen op Aleppo moeten zo snel mogelijk stoppen en Rusland moet meehelpen de voorwaarden te scheppen voor een wapenstilstand.

"Het doelgericht bombarderen van ziekenhuizen, medisch personeel, scholen en essentiële infrastructuur, evenals het gebruik van vatbommen, clusterbomen en chemische wapens, komen mogelijk neer op oorlogsmisdaden", stellen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag in verklaring na overleg in Luxemburg. Zij willen dat het Internationaal Strafhof de zaak gaat onderzoeken.

De ministers waren hier "duidelijk en volledig eensgezind" over, zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini. De wapenstilstand is volgens haar noodzakelijk om humanitaire hulp naar de Oost-Syrische stad te krijgen en de gewonden te kunnen evacueren. "De situatie in Aleppo is rampzalig."

Voorstellen voor sancties tegen Moskou vanwege de Russische steun aan het regime van de Syrische president Bashar al-Assad werden volgens de Italiaanse niet op tafel gelegd.

Koenders

"Voor iedereen is het grootste risico de val van Aleppo", zei minister Bert Koenders . "Je moet sancties wel boven de markt blijven houden, die moet je niet uitsluiten. Rusland luistert naar kracht, naar druk."

De EU gaat vanaf dinsdag gesprekken over de politieke toekomst van Syrië voeren met "partnerlanden" in de regio, zoals Iran en Saudi-Arabië. "Dat klinkt gezien het geweld nu surrealistisch, maar het is echt noodzakelijk", zei Mogherini. "De eerste prioriteit is nu echter Aleppo."

Pauze

Het Russische leger heeft een "humanitaire pauze" aangekondigd voor Aleppo. Donderdag zullen van 8.00 tot 16.00 uur plaatselijke tijd geen bommen en raketten vallen op het oostelijk deel van de stad in het noorden van Syrië. Dat heeft het ministerie van Defensie in Moskou maandag bekendgemaakt.

Door de tijdelijke, eenzijdige wapenstilstand waaraan ook de regeringstroepen van president Bashar al-Assad zich zullen houden, krijgen de duizenden inwoners van de zwaar belegerde wijken de gelegenheid een goed heenkomen te zoeken en gewonden in veiligheid te brengen.

Mijnen

De rebellen die het gebied controleren, is gevraagd de mijnen op te ruimen die op de route naar de twee corridors liggen. De islamitische opstandelingen kunnen zelf ook hun stellingen ongehinderd verlaten.

In de nacht van zondag op maandag kwamen door luchtaanvallen op Aleppo nog tientallen mensen om het leven, onder wie verscheidene kinderen. Dat hebben reddingsdiensten in de stad gezegd. Afgelopen weekeinde hadden besprekingen tussen onder meer Rusland en de Verenigde Staten over een staakt-het-vuren vooralsnog geen succes.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie