Doden en gewonden bij ontploffing BASF-fabriek in Duitsland

Bij een explosie in de BASF-fabriek in het Duitse Ludwigshafen zijn maandag rond 11.30 uur twee doden gevallen en zes mensen gewond geraakt. Twee mensen worden nog vermist.

Dat melden lokale media. Op de vestiging van BASF in Lampertheim, in het zuiden van Hessen, gebeurde maandagochtend rond 9.30 uur eveneens een ongeluk toen er iets mis ging met een filter. Vier werknemers moesten voor behandeling naar en ziekenhuis.

Het ongeluk in Ludwigshafen gebeurde tijdens werkzaamheden aan het netwerk van pijpleidingen, waar grondstoffen doorheen worden gepompt van schepen naar de productieplaatsen in de fabriek. Toen de brandweer arriveerde voor de bluswerkzaamheden, ontstond de ontploffing die tot in de verre omtrek was te horen. Boven het noorden van de stad was een grote rookwolk te zien. 

De oorzaak van de explosie is nog onduidelijk. De bedrijfsbrandweer en korpsen uit de buurt zijn, onder meer vanaf een blusboot, nog druk bezig op het complex. Het vuur is inmiddels onder controle maar nog niet gedoofd. Volgens de politie in Ludwigshafen zijn er geen aanwijzingen dat het zou gaan om een terroristische aanslag. 

Naftakrakers

Uit veiligheidsoverwegingen zijn naftakrakers en andere petrochemische installaties buiten bedrijf gesteld. De stoffen die nog in de leidingen zaten zijn afgefakkeld. Luchtmetingen hebben uitgewezen dat er geen gevaar voor de volksgezondheid bestaat, maar uit voorzorg heeft de politie de bevolking geadviseerd binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.

Ook voor het nabijgelegen Mannheim is een waarschuwing uitgegaan. Een informatienummer is in werking gesteld. Daarnaast zijn voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat er vervuild water de Rijn instroomt. Dat lijkt tot dusver niet gebeurd. 

Video: Gewonden bij explosie chemiefabriek

Grootste

BASF is de grootste producent van chemicaliën ter wereld met ruim 122.000 werknemers. De locatie in Ludwigshafen, zo'n tachtig kilometer ten zuiden van Frankfurt, is het grootste chemische complex ter wereld. Het beslaat een gebied van tien vierkante kilometer en er werken 39.000 werknemers, volgens BASF.

Twee jaar geleden werd de vestiging Ludwigshafen ook al opgeschrikt door de ontploffing van een gasleiding, mogelijk door menselijk falen. Die kostte een arbeider het leven, een ander raakte zwaargewond en overleed weken later. Het openbaar ministerie is nog bezig me de afwikkeling van de zaak.

Lees meer over:
Tip de redactie