De politie in Montenegro heeft zondag op de verkiezingsdag twintig Servische burgers opgepakt vanwege een terreurverdenking. Dat heeft de baas van de Montenegrijnse staatspolitie Slavko Stojanovic gezegd.

"Ze worden ervan verdacht dat ze geprobeerd hebben automatische wapens te vergaren om daarmee aanslagen te plegen op overheidsgebouwen, politieagenten en vertegenwoordigers van de overheid, onder wie hoge regeringsambtenaren", zo zei de politiechef.

Bij de parlementsverkiezingen zondag heeft premier Milo Djukanovic de vraag centraal gesteld of er hechtere banden met de NAVO of met Rusland moeten worden gesmeed. Zelf is hij voorstander van een verdere integratie met het westen. De oppositie reduceert volgens hem het land tot een marionet van Rusland.

In een interview afgelopen week beschuldigde Djukanovic Rusland ervan de oppositie te steunen via Servië en het Servische deel van Bosnië om zo de Montenegrijnse toenadering tot de NAVO te laten ontsporen.

Video: Serviërs verdacht van terreur opgepakt op verkiezingsdag Montenegro 

Serviërs verdacht van terreur opgepakt op verkiezingsdag Montenegro
36
Serviërs verdacht van terreur opgepakt op verkiezingsdag Montenegro

Rookgordijn

Rusland en de oppositie in Montenegro ontkennen alle beschuldigen. Oppositieleiders noemen de uitspraken een rookgordijn voor het mislukte beleid van Djukanovic en de georganiseerde misdaad die heeft kunnen opbloeien tijdens zijn politieke bewind van een kwart eeuw.

De Servische premier Aleksandar Vukic liet weten dat hem niets bekend is over de arrestaties.