Dodelijke luchtaanval in Jemen veroorzaakt door foutieve informatie

De luchtaanval op een rouwdienst in Jemen waarbij 140 mensen om het leven kwamen werd veroorzaakt door incorrecte informatie over bewapende Houthi-rebellen.

Dat stelt een onderzoekscommissie opgezet door de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. Na de aanval, die op zaterdag 8 oktober plaatsvond, kreeg de coalitie stevige kritiek.

Volgens de commissie was er foutieve informatie over bewapende Houthi's in het gebied. Naar aanleiding van deze informatie werd gevraagd om een directe aanval door de coalitie. Die aanvraag kwam van een partij verwant aan de Jemenitische overheid.

Het Joint Incidents Assessment Team (JIAT) laat in een verklaring weten dat bij de coalitie ook fouten zijn gemaakt bij het krijgen van goedkeuring voor de aanval, protocollen werden niet gevolgd. Het JIAT is onafhankelijk maar bestaat wel uit landen die in de coalitie zitten.

Volgens het JIAT moet gekeken worden naar de richtlijnen voor aanvallen, naar compensatie voor de slachtoffers. Ook zullen de verantwoordelijken die fouten hebben gemaakt aangepakt worden, aldus het JIAT.

Video: Ravage in Jemen na luchtaanvallen

Wake

Door gevechtsvliegtuigen afgevuurde raketten troffen een hal waar een wake werd gehouden voor sjeik Ali al-Roweishan, wiens zoon Galal minister van Binnenlandse Zaken is in de regering van de rebellen.

Ooggetuigen verklaarden dat ambulances af en aan reden. Een hulpverlener zei dat er veel verminkte en verkoolde lijken lagen.

Lees meer over:
Tip de redactie