Tientallen doden bij zelfmoordaanslag in Iraakse hoofdstad Bagdad

Ruim vijftig mensen zijn zaterdag om het leven gekomen door verschillende aanslagen in Irak. In Bagdad blies een zelfmoordterrorist zich op. Hierdoor kwamen 41 mensen om het leven en raakten 33 personen gewond. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist.

De explosie gebeurde tijdens lunchtijd in een tent waar een bijeenkomst van sjiitische moslims aan de gang was. De tent stond op een drukke markt in het district al-Shaab, in het noorden van Bagdad.

De moslims waren bijeen vanwege de Ashoura, een herdenking van de dood van Mohammeds kleinzoon Hussein. Islamitische Staat (IS) heeft de aanval opgeëist. 

Nog eens vijftien mensen kwamen om bij twee aanvallen ten noorden van Bagdad, één op een politiepost en één op het huis van een plaatselijke soennitische militieleider. Zo maakte de politie zaterdag bekend.

Gewapende mannen doodden acht politieagenten bij een politiepost in Mutaibija ten zuiden van Tikrit. Ook drie daders kwamen om. Bij de aanval raakten elf mensen gewond. In Ishaq werden de vrouw en drie kinderen van de leider van een plaatselijke militie vermoord, toen onbekenden het huis van de familie bestormden. De daders gingen op de vlucht, maar bliezen zichzelf later op.

Wraak-aanvallen

Het afgelopen jaar heeft IS veel grondgebied verloren in Irak. De zelfmoordaanslagen worden gezien als wraak-aanvallen. De Iraakse strijdkrachten staan op het punt om de stad Mosul te bevrijden van de bezetting door IS.

De Turkse president Erdogan heeft in een verklaring laten weten dat Turkije niet zal toestaan dat IS of een andere terreurorganisatie de controle zal behouden over de Iraakse stad Mosul.

Lees meer over:
Tip de redactie