Hoger beroep Erdogan tegen Duitse komiek afgewezen

Het hoger beroep dat de Turkse president Erdogan had ingediend tegen het seponeren van de zaak tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann is afgewezen door de rechtbank. 

Dat meldt het Duitse programmaTagesschau vrijdag. Het hoger beroep is ongegrond verklaard. 

De Turks president tekende bezwaar aan tegen het besluit van het Openbaar Ministerie in Duitsland de komiek Jan Böhmermann niet te vervolgen wegens belediging van een buitenlands staatshoofd.

Onderwerp van het onderzoek was een gedicht dat Böhmermann in maart dit jaar op tv voordroeg. De komiek maakte de Turkse president in zijn satirische programma onder andere uit voor geitenneuker en pedofiel.

Erdogan voelde zich door dat bericht beledigd en diende in Duitsland een aanklacht in. Bondskanselier Angela Merkel besloot vervolgens dat het OM inderdaad mocht gaan bekijken of vervolging van Böhmermann mogelijk was.

Video: Het gedicht van Böhmermann over Erdogan

Satire

De officier van justitie in Mainz oordeelde vorige week dat de grens tussen satire en smaad niet bewust is overschreden en zag ervan af de presentator voor de rechter te dagen.

Erdogan is het met die zienswijze niet eens en gaf zijn Duitse advocaat opdracht bezwaar aan te tekenen. De brief is maandag bij het OM binnengekomen. De procureur-generaal in Koblenz moet nu uitsluitsel geven.

Los van deze procedure in Rijnland-Palts, waar de zender ZDF is gevestigd, loopt er ook nog een juridische zaak die Erdogan als privépersoon aanspande tegen Böhmermann. De civiele kamer in Hamburg buigt zich daar begin november over.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie