Nederlandse zuurgooier krijgt achttien jaar cel voor poging tot moord

De Nederlandse man die in februari 2015 een vrouw in een supermarkt in Antwerpen met zwavelzuur aanviel heeft vrijdag in Brussel achttien jaar cel gekregen voor poging tot moord.

Jelle F. goot in februari 2015 in een Delhaize-supermarkt in Antwerpen gootsteenontstopper op het gezicht van de 53-jarige schoonmaakster Marina Tijssen. Het Belgische Openbaar Ministerie had twintig jaar en vijftien jaar tbs geëist.

De 41-jarige F. moet zijn slachtoffer ook een schadevergoeding betalen van 497.751 euro. Zij raakte ernstig gewond aan haar gezicht, arm en hand bij het incident. Het willekeurig gekozen slachtoffer blijft blind aan haar linkeroog.

Volgens F. was het een daad van "wraak op de maatschappij". Hij was verbitterd nadat hij zijn baan was kwijtgeraakt en in geldnood kwam. De man vluchtte na de aanval maar werd in maart 2015 bij een routinecontrole in de buurt van Parijs opgepakt en daarna aan België uitgeleverd.

Schadevergoeding

De Brusselse correctionele rechtbank veroordeelde hem voor afpersing, poging tot afpersing en poging tot moord. ''De verdachte sprak het slachtoffer aan om er zeker van te zijn dat hij haar gelaat zou treffen", aldus de rechter.

F. moet ook een schadevergoeding aan Delhaize van ruim 2 miljoen euro betalen en kreeg nog tien jaar tbs na zijn straf. Volgens de advocaat van Delhaize heeft de keten door de acties van F. een aanzienlijk omzetverlies geleden en heeft zware investeringen moeten doen in beveiliging.

Lees meer over:
Tip de redactie