Israël schort de samenwerking met VN-organisatie Unesco op vanwege een resolutie waarin alleen de Arabische naam van de Tempelberg, Haram al-Sharif, wordt genoemd en Israël wordt omschreven als bezetter. 

In de resolutie, ingediend door zeven Arabische landen en door een meerderheid van de Raad van Bestuur van Unesco geaccepteerd, wordt de Tempelberg omschreven als een islamitisch heiligdom. Op het belang van de plaats voor Joden wordt niet ingegaan.

De Tempelberg en de Rotskoepel vormen een belangrijk heiligdom voor het Joodse volk. Volgens Israël negeert Unesco "duizenden jaren van Joodse banden met Jeruzalem" en het orgaan draagt volgens Israël bij aan "islamistische terreur". 

Premier Benjamin Netanyahu stelt dat "het absurd theater doorgaat met de Unesco". Netanyahu: "Vandaag heeft de organisatie haar meest bizarre besluit genomen door te stellen dat het volk van Israël geen banden heeft met de Tempelberg en de westmuur."

'Bezetter'

In de resolutie wordt Israël verweten verantwoordelijk te zijn voor het escalerende geweld bij de heilige plek en de resolutie roept de "bezetter" Israël op zijn illegale activiteiten te stoppen.

Israël wordt opgeroepen niet langer ten onrechte moslims te weren van de plek en maatregelen te nemen om te voorkomen dat Haram al-Sharif wordt bestormd door extremistische Israëliërs en Israëlische troepen.

De resolutie werd ingediend door Algerije, Egypte, Libanon, Marokko, Oman, Qatar en Sudan. In totaal stemden 24 landen vóór de resolutie, en 26 landen stemden niet. Nederland stemde samen met Estland, Duitsland, Letland, het Verenigd Koninkrijk en de VS tegen de resolutie.