President Nigeria dreigt steun van zijn vrouw te verliezen

De president van Nigeria, Muhammadu Buhari, dreigt de steun van een belangrijke bondgenoot te verliezen: zijn vrouw. 

Aisha Buhari waarschuwt haar man in gesprek met de BBC dat ze hem misschien niet gaat steunen als hij in 2019 meedoet aan de verkiezingen. Hij moet eerst andere mensen aanstellen, vindt ze. 

Volgens Aisha kent haar man de meeste mensen die hij heeft aangesteld niet. De regering zou worden gekaapt door een paar mensen die een vinger in de pap hebben bij het aanstellen van nieuwe regeringsvertegenwoordigers. 

Buhari werd vorig jaar aangesteld als president. Hij verklaarde de aanpak van corruptie en de strijd tegen Boko Haram als zijn belangrijkste taken te zien. 

"De president kent 45 tot 50 mensen die hij heeft aangesteld niet, en ik ken ze ook niet, terwijl ik al 27 jaar zijn vrouw ben", aldus Aisha Buhari. "Sommige mensen zitten rustig thuis en worden opeens opgeroepen om een belangrijke functie of een ministerspost te gaan bekleden."

Of haar man de touwtjes nog wel in handen heeft in Nigeria, kan Aisha niet zeggen. "Dat moeten de mensen beslissen."

Of Mohammadu Buhari in 2019 mee gaat doen aan de verkiezingen, is nog niet bekend. "Dat moet hij me nog vertellen", aldus Aisha Buhari, "maar ik heb als echtgenote besloten dat ik niet opnieuw campagne voor hem ga voeren als het zo doorgaat tot 2019."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie