Colombia verlengt wapenstilstand met FARC tot einde van het jaar

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft de wapenstilstand met guerillabeweging FARC verlengd tot het einde van het jaar.

Santos waarschuwde begin deze maand dat zijn land "in een grijze zone is beland", nadat de bevolking het vredesakkoord met FARC afwees. Het akkoord was eerder al verlengd tot 31 oktober.

De regering onderhandelde jarenlang met rebellenbeweging FARC en sloot recentelijk na meer dan vijftig jaar oorlog vrede met de beweging. Het akkoord werd op 2 oktober in een referendum echter verworpen door een krappe meerderheid van de Colombianen.

Santos besloot vrijdag de wapenstilstand te verlengen nadat hij een ontmoeting had gehad met studenten die twee grote marsen hadden georganiseerd door Bogota om hun steun te laten blijken voor een vredesakkoord.

"Een van de studenten herinnerde me dat jonge mensen, zowel in het leger als bij de FARC, hopen dat ze nooit meer een schot hoeven te lossen. Om die reden, en op verzoek van de studenten, heb ik besloten om de wapenstilstand te verlengen tot 31 december."

Video: Betoging in Bogota voor vrede met FARC

Oplossing

In de tussentijd gaat Santos aan het werk voor een oplossing. De president is van plan om met nieuwe voorstellen naar de leiders van FARC te gaan. De rebellenbeweging zei eerder al open te staan voor nieuwe ideeën.

Vorige week losten Santos en zijn politieke rivaal en oud-president Alvaro Uribe de verschillen in inzicht op om samen te gaan werken aan het vredesverdrag met de rebellengroepering.

Voor het referendum zag Uribe, net als veel kiezers, in Santos' akkoord een misplaatste beloning voor de misdaden van de FARC. Zo zouden de leden geen celstraf als ze spijt van misdaden betuigen en krijgt de beweging automatisch zetels in het parlement.

Santos won vorige week de Nobelprijs voor de Vrede voor "zijn resolute inspanningen om een einde te maken aan de burgeroorlog die meer dan vijftig jaar woedde".

Lees meer over:
Tip de redactie