'Drug crystal meth bezig aan opmars bij Australische Aboriginals'

Het gebruik van de drug methamfetamine, ook bekend als crystal meth, is volgens gezondheidsmedewerkers de afgelopen paar jaar explosief gestegen onder inheemse Australische gemeenschappen.

Volgens gezondheidsmedewerkers gebruiken Aboriginals in afgelegen gebieden en Straat Torres-eilanders alcohol en cannabis nog steeds het meest maar is methamfetamine (ook wel 'ice' of 'crystal meth' genoemd) met een enorme opmars bezig, zegt ABC.

Volgens James Ward van het South Australian Health and Medical Institute is de toename met name te danken aan de lage prijs van de drug en vanwege de werking. "Mensen krijgen er een extreme 'high' van en het is zeer verslavend."

Met driehonderd andere gezondheidsmedewerkers zoekt Ward naar oplossingen voor het groeiende gebruik. Het team gaat zich richten op voorkomen van gebruik in tien gemeenschappen in Australië.

Nederland

Ook in Nederland groeide de populariteit van de drug, meldde NRC vorig jaar naar aanleiding van een onderzoek van stichting Mainline en Soa Aids Nederland.

Deskundigen uit het veld krijgen sinds 2011 steeds vaker vragen over de drug, stond te lezen in het rapport Tina en Slammen van de twee organisaties. Vooral onder homoseksuelen zou het gebruik zijn toegenomen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie