Portugees Guterres officieel opvolger Ban Ki-moon bij VN

Antonio Guterres is donderdag door de Algemene Vergadering officieel aangewezen als de nieuwe secretaris-generaal van de VN.

De 67-jarige Portugees volgt op 1 januari de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon op, die er aan het einde van dit jaar twee termijnen op heeft zitten.

De VN-Veiligheidsraad stemde eerder al in met de benoeming. "Ik ben vereerd en gelukkig", tweette Guterres al begin oktober.

"Guterres heeft veel ervaring met gewapende conflicten en humanitaire rampen", licht Ban ki-Moon toe. "Zijn politieke instincten passen bij de VN. Hij heeft zorg voor de mensheid en de planeet."

Guterres was van 2005 tot 2015 bij de VN de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Van 1995 tot 2002 was hij premier van Portugal namens de socialistische partij.

Video: Portugees Guterres volgt Ban Ki-moon op als secretaris-generaal van VN

Team

Binnen de muren van de VN vragen mensen zich nu af wie Guterres zal kiezen voor zijn team. Diplomaten speculeren dat China de post van chef vredesmissies op het oog heeft, en dat Rusland graag politieke zaken wil leiden.

Momenteel is een Fransman chef vredesmissies en leidt een Amerikaan politieke zaken. Volgens een bron bij de Veiligheidsraad hebben diverse mensen er vooraf bij Guterres op aangedrongen het niet op een akkoordje te gooien met Rusland en China in ruil voor hun stemmen.

Lees meer over:
Tip de redactie