Duitse justitie zag geen acuut zelfmoordrisico bij terreurverdachte

Volgens de Duitse justitie was er geen acuut zelfmoordrisico geconstateerd bij de Syrische terreurverdachte Jabr al-Bakr. Hij werd woensdagavond dood in zijn cel gevonden in Leipzig nadat hij zich had gewurgd met een t-shirt.

Dat is donderdag bekend geworden tijdens een persconferentie van de Saksische minister van Justitie, Sebastian Gemkow.

Al-Bakr zat in niet in een beveiligde cel, maar werd wel om de vijftien minuten gecontroleerd. Woensdagmiddag werd na overleg met onder anderen een psycholoog besloten het interval te verlengen tot een halfuur.

Een gevangenbewaarder stelde woensdagavond bij een vervroegde controleronde om 19.45 uur - een kwartier na de vorige controle - vast dat al-Bakr zich van het leven had beroofd. Er werd nog geprobeerd hem te reanimeren, maar zonder succes.

Islamitische Staat

Al-Bakr zou banden hebben met Islamitische Staat. Hij werd zondagnacht opgepakt dankzij de hulp van enkele landgenoten bij wie hij onderdak had gezocht en die hij naderhand beschuldigde van medeplichtigheid.

In zijn eigen woning in Chemnitz was zaterdag na een inval anderhalf kilo springstof gevonden, vermoedelijk om een aanslag te plegen op een vliegveld in Berlijn. De binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) heeft daarvoor voldoende aanwijzingen.

Lees meer over:
Tip de redactie