De Thaise koning Bhumibol Adulyadej is donderdag op 88-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis. Het Thaise parlement komt donderdagmiddag in een spoedzitting bijeen. 

Dat maakt het paleis van de koning bekend. Vanaf vrijdag wordt een rouwperiode van één jaar afgekondigd, aldus de Thaise premier Prayuth Chan-ocha.

"Zijne majesteit is overleden in het Siriraj Ziekenhuis", aldus de verklaring. De precieze tijd van overlijden was 10.52 uur Nederlandse tijd.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde eeder al rond 12.00 uur (Nederlandse tijd) op basis van het Thaise koninklijk huis dat Bhumibol was overleden, maar trok die berichtgeving later in.

Kroonprins Maha Vajiralongkorn zal zijn overleden vader opvolgen. Dat heeft premier Prayuth Chan-ocha in het parlement bekendgemaakt. Wanneer de nieuwe vorst aantreedt, is nog onduidelijk. Hij heeft om uitstel van de inhuldiging gevraagd om te kunnen rouwen met het Thaise volk.

"Als de tijd rijp is, zal de kroonprins zijn plicht als erfgenaam van de troon vervullen. Dat heeft hij bevestigd", aldus Prayuth.

Video: Inwoners Thailand bidden voor koning Bhumibol

Inwoners Thailand bidden voor koning Bhumibol
Inwoners Thailand bidden voor koning Bhumibol

Nierproblemen

De 88-jarige Bhumibol Adulyadej lag al enkele dagen in het ziekenhuis met nierproblemen en een longontsteking en hij kampte al langer met gezondheidsproblemen.

Zondag werd naar buiten gebracht dat de koning instabiel was, maar verder werden er geen mededelingen gedaan. Het Thaise paleis liet woensdag al weten dat zijn situatie kritiek was.

Meer dan duizend mensen verzamelden zich bij het ziekenhuis waar de koning verbleef. Veel van hen begonnen te huilen zodra het nieuws over zijn dood bekend werd gemaakt.

Koenders

"Hij was een zeer gerespecteerd en geliefd vorst die zeventig jaar lang de troon heeft bekleed. Decennia lang was de koning een symbool voor eenheid onder de Thaise bevolking en had hij achter de schermen grote politieke invloed", aldus minister van Buitenlandse Zaken Koenders.

Het ministerie heeft tevens het reisadvies aangepast. Zo wordt aangeraden om de aanwijzingen van lokale autoriteiten op te volgen en plaatselijke gebruiken te respecteren. Ook moeten kritische uitspraken of discussies worden vermeden.

De Thaise autoriteiten laten weten dat er op verschillende plekken in het land soldaten gestationeerd worden om de rust te bewaken. 

Koning Willem-Alexander heeft de familie van de Thaise koning donderdag per telegram zijn deelneming betuigd met diens overlijden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten. "Met warmte denken mijn vrouw, mijn moeder en ik terug aan de ontmoetingen die wij met hem hadden. Onze gedachten gaan uit naar koningin Sirikit en de andere leden van de Koninklijke Familie."

Heiligenstatus

Bhumibol was de langst regerende monarch ter wereld. Hij volgde zijn broer Ananda Mahidol op 18-jarige leeftijd op nadat die dood was gevonden in zijn slaapkamer in 1946. Hij geniet bijna een heiligenstatus in Thailand. Belediging van de koning kan tot vijftien jaar gevangenisstraf opleveren.

Tussen 2009 en 2013 lag de koning voortdurend in het ziekenhuis met verschillende kwalen. Sindsdien toonde hij zich vrijwel nooit aan het volk en verbleef hij vooral in het Klai Kangwon-paleis, wat vrij vertaald 'ver van zorgen' betekent.