21 door Boko Haram gegijzelde schoolmeisjes vrijgelaten

Volgens de Nigeriaanse regering zijn 21 door Boko Haram ontvoerde schoolmeisjes weer vrij.

De meisjes werden vrijgelaten door de islamistische terreurbeweging. Dat gebeurde na onderhandelingen die werden geleid door het Rode Kruis en Zwitserland.

Volgens een vertegenwoordiger van het Nigeriaanse leger werden vier gevangen Boko Haram-strijders ingeruild voor de meisjes. De Nigeriaanse minister van Informatie ontkent dat echter. 

In april 2014 werden meer dan tweehonderd meisjes ontvoerd van een school in Chibok, in het noordoosten van Nigeria. Tot nu toe werd slechts één meisje gered. De ontvoering leidde wereldwijd tot ophef en de campagne 'Bring Back Our Girls'.

Het Nigeriaanse leger is al maanden bezig met een offensief in het Sambisa-woud, waar de meisjes mogelijk worden vastgehouden. Het is onduidelijk hoe de groep van 21 precies is vrijgekomen.

Momenteel zouden de meisjes bij veiligheidstroepen in het noordoosten van de stad Maiduguri verblijven, op ruim honderd kilometer afstand van Chibok.

Video: Hoe verloopt de strijd tegen Boko Haram?

Gewapende strijd

Boko Haram is opgericht in 2002 en voert sinds 2009 een gewapende strijd voor een islamitische staat in het noorden en oosten van Nigeria. Alleen al het afgelopen half jaar heeft de groepering vermoedelijk ruim tweeduizend mensen vermoord. 

Door de strijd van Boko Haram zijn volgens Unicef inmiddels zeker achthonderdduizend Nigeriaanse kinderen ontheemd. "Het aantal kinderen dat op de vlucht is en onder meer naar buurlanden Tjaad, Niger en Kameroen trekt, is in een jaar verdubbeld."

Lees meer over:
Tip de redactie