Natuurrampen kostten in 2015 aan 23.000 mensen het leven

Bij 371 natuurrampen kwamen in 2015 bijna 23.000 mensen om het leven. Er vonden vorig jaar 39 meer natuurrampen plaats dan in 2014.

Ook betekent het een toename van circa 15.000 slachtoffers. Dat blijkt uit het Wereld Rampen Rapport van het Internationale Rode Kruis, dat donderdag is gepubliceerd.

De groei van het aantal slachtoffers komt grotendeels voor rekening van de aardbeving in Nepal (8.831 doden) en de hittegolf in Frankrijk, die aan 3.275 mensen het leven kostte.

Volgens het Rode Kruis is het opvallend dat hittegolven steeds meer mensenlevens eisen. Van de tien natuurrampen met de meeste doden zijn er vorig jaar vier veroorzaakt door een langdurige periode van extreem hoge temperaturen.

Voorbereiden

Maarten van Aalst, wetenschapper van het Rode Kruis Klimaatcentrum, stelt dat in de toekomst vaker hittegolven zullen voorkomen. "Het is belangrijk om daarop voorbereid te zijn en extra te letten op mensen uit kwetsbare groepen, zoals ouderen en chronisch zieken", zegt hij.

In 2015 werden bijna honderd miljoen mensen getroffen door natuurgeweld. Er was sprake van 32 grote droogtes, anderhalf keer zo veel als in het jaar ervoor.

Vluchtelingen

In het Wereld Rampen Rapport wordt ook gewezen op het recordaantal vluchtelingen. Vorig jaar werden 65,3 miljoen mensen van huis verdreven. Bijna 41 miljoen ontheemden raakten hun huis kwijt door conflicten en geweld.

Ten opzicht van een wereldbevolking van 7,4 miljard mensen is nu 1 op iedere 113 mensen een asielzoeker, ontheemde of vluchteling, aldus het Rode Kruis.

Lees meer over:
Tip de redactie