Thaise koning Bhumibol in kritieke toestand

De koning van Thailand verkeert in kritieke toestand. De 88-jarige Bhumibol Adulyadej ligt al enkele dagen in het ziekenhuis met nierproblemen en een longontsteking en kampt al langer met gezondheidsproblemen.

Zondag werd naar buiten gebracht dat de koning instabiel was, maar verder werden er geen mededelingen gedaan. Ze laten woensdag weten dat zijn situatie kritiek is. 

De Thaise kroonprins is aanwezig in het ziekenhuis Siriraj. Buiten het ziekenhuis hebben zich rond de driehonderd mensen verzameld om te bidden voor de gezondheid van de koning.

Premier Prayut Chan-o-cha had een gepland bezoek aan de provincie Chonburi afgezegd, zodat hij in de hoofdstad Bangkok kan blijven. 

De koning had op 11 januari zijn laatste publieke optreden toen hij een paar uur spendeerde in zijn paleis in Bangkok.

Video: Duizenden mensen bidden voor gezondheid Bhumibol 

Langst regerende

Bhumibol is de langst regerende monarch ter wereld. Hij volgde zijn broer Rama VIII op nadat die dood was gevonden in zijn slaapkamer in 1946. Hij geniet bijna een heiligenstatus in Thailand. Belediging van de koning kan tot vijftien jaar gevangenisstraf opleveren.

Tussen 2009 en 2013 lag hij voortdurend in het ziekenhuis met verschillende kwalen. Sindsdien toonde hij zich vrijwel nooit aan het volk en verbleef hij vooral in het Klai Kangwon-paleis, wat vrij vertaald 'ver van zorgen' betekent.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie