Rusland ontkent aanval op hulpkonvooi Syrië

Rusland ontkent een hulpkonvooi in Syrië te hebben aangevallen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zei dinsdag dat daar bewijs voor is. 

"Er waren geen Russische vliegtuigen in de regio van het konvooi op dat moment", aldus een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. "Dat is een feit."

Volgens het ministerie is er sprake van "agressieve Russofobie". 

Johnson zei dinsdag dat er een onderzoek moet komen naar eventuele oorlogsmisdaden van Rusland in de Syrische stad Aleppo en de kans dat het land een pariastaat dreigt te worden. Hij riep daarnaast op tot anti-oorlog demonstraties bij de Russische ambassade in Londen. 

Video: De destructie van Aleppo in beeld

Staakt-het-vuren

De Britse minister benadrukte dat hij geen anti-Rusland campagne voert, maar dat Amerika alles heeft gedaan om een staakt-het-vuren in Syrië tot stand te brengen, terwijl Rusland vastberaden lijkt om de Syrische president Assad te helpen. "Als de strategie van de Russische president Poetin is om de grootheid en glorie van Rusland te herstellen, dan zet hij die ambitie op het spel vanwege de internationale minachting voor wat er momenteel in Syrië gebeurt."

Volgens Johnson zullen de verantwoordelijken voor oorlogsmisdaden in Syrië uiteindelijk voor een internationaal strafhof moeten verschijnen.

Lees meer over:
Tip de redactie