Verenigde Naties sturen miljoen choleravaccins naar Haïti

De Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) stuurt een miljoen choleravaccins naar het door de orkaan Matthew getroffen land Haïti.

Het risico op een cholera-epidemie is groot: de afgelopen dagen werden al honderden gevallen van cholera geconstateerd. Het regenseizoen staat voor de deur en de WHO wil de dreiging van een uitbraak voor die tijd indammen.

"De absolute prioriteit voor de miljoenen getroffenen op Haïti is het verstrekken van veilig water", stelt een woordvoerder van de WHO. "Alleen op die manier kunnen we een epidemie voorkomen."

Cholera wordt verspreid via vervuild water. De ziekte veroorzaakt diarree en kan, als het niet wordt behandeld, binnen enkele uren dodelijk zijn.

Ziekenhuizen

Het behandelen en voorkomen van ziektes op Haïti wordt momenteel bemoeilijkt door het feit dat de orkaan Matthew zeker een kwart van alle ziekenhuizen in het land heeft vernield of beschadigd.

Naar schatting kwamen er meer dan duizend Haïtianen om toen Matthew eerder deze week over het eiland raasde.

Rioolwater

In 2010 veroorzaakten VN-vredessoldaten een cholera-epidemie op Haïti door rioolwater in een rivier te lozen waar burgers uit dronken. Dit gebeurde tijdens de hulpacties na de aardbeving die honderdduizenden mensen doodde. De cholera heeft op Haïti sindsdien meer dan negenduizend levens geëist.

De hulpacties voor Haïti komen ondertussen op gang. De Verenigde Naties hebben donoren gevraagd de komende drie maanden ruim 100 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de slachtoffers van de orkaan Matthew in het zuidwesten van Haïti. 

Rode Kruis

Op giro 5125 van het Nederlandse Rode Kruis is tot nu toe 108.000 euro gestort voor de slachtoffers van orkaan Matthew De hulporganisatie beklemtoont dat er nog veel geld nodig is om vooral de getroffen arme Haïtianen hulp te bieden. Het Rode Kruis opende het gironummer donderdag.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag de noodtoestand uitgeroepen voor de staat North Carolina vanwege de schade die orkaan Matthew heeft aangericht, meldt het Witte Huis.

Noodtoestand

Door het uitroepen van de noodtoestand komen onder andere federale organisaties in actie. Afgelopen donderdag riep Obama ook al de noodtoestand uit voor de staten Florida en South Carolina, toen Matthew het vasteland nog moest bereiken.

Volgens CNN zijn in de VS ten minste 21 mensen om het leven gekomen door de storm. Elf mensen kwamen om in North Carolina.

Lees meer over:
Tip de redactie