'Turkije doet wel mee aan offensief Mosul'

Turkije gaat troepen inzetten ter ondersteuning van het offensief om de Iraakse stad Mosul te heroveren op strijders van Islamistische Staat. 

Dat heeft de Turkse president Erdogan dinsdag aangekondigd, zo meldt CNN Türk. Maandag ontkende de Iraakse premier Haider Abadi dat de Turken een rol gaan spelen in die operatie. 

"Turkse troepen mogen niet deelnemen aan de bevrijding van Mosul, onder geen enkele omstandigheid", zei Abadi zondag op de Iraakse televisie. Erdogan zei dinsdag in een reactie dat "het Turkse leger geen bevelen van de Iraakse premier opvolgt". 

Baghdad heeft het Turkse regime gewaarschuwd over hun illegale aanwezigheid in het noorden van Irak, maar Ankara trekt zich hier niets van aan. 

Video: Erdogan uit zware kritiek op Iraakse premier

Spanning

De Turken en Irakezen zijn coalitiepartners, maar de spanning tussen de twee landen neemt toe. Volgens Irak schendt Turkije de soevereiniteit van het land.

Turkse troepen hebben herhaaldelijk gebruik gemaakt van de Bashiqa Militaire Basis in het noorden van Irak om de PKK te bombarderen, zo zegt Abadi. Volgens Erdogan worden er echter strijders getraind om IS te bevechten. Waarschuwingen van Irak zijn door Turkije verworpen.

Eerder werd al bekend dat Amerika zeshonderd soldaten stuurt om het Iraakse regeringsleger te helpen bij het offensief.

Video: Zo verloopt de strijd tegen Islamitische Stijd

Vluchtelingenstroom

Wanneer het Iraakse leger de aanval inzet om IS uit Mosul te verdrijven, zal een vluchtelingenstroom "van Bijbelse proporties" op gang komen. Hulporganisaties zijn daar echter nauwelijks op voorbereid.

Die waarschuwing uit Stichting Vluchteling dinsdag. In opvangkampen rond het belangrijkste IS-bolwerk in Irak is momenteel volgens de organisatie plaats voor ongeveer 100.000 vluchtelingen. In Mosul wonen zo'n 1,2 miljoen mensen.

Directeur Tineke Ceelen zag tijdens een recent bezoek aan Noord-Irak geen gunstige voortekenen. In een vluchtelingenkamp in Kirkuk zag ze dat iedere tent nu al door drie gezinnen werd gedeeld. "Veertig mensen delen één toilet, de rest van de voorzieningen is vergelijkbaar slecht. En dan moet de vluchtelingenstroom uit Mosul nog op gang komen", aldus Ceelen.

Hoe groot de vluchtelingenstroom precies zal worden, weet niemand op voorhand. Stichting Vluchteling heeft van militaire bronnen vernomen dat het in de eerste weken al snel om 200.000 mensen kan gaan. Als de gevechten voortduren, kan bijna de hele stad leeglopen.

Heroverd

Mosul, na Baghdad de grootste stad in Irak, is sinds juni 2014 in handen van IS, maar het Iraakse leger heeft inmiddels grote delen rondom de stad heroverd.

Half september slaagde het Iraakse leger er met hulp van de VS in om het stadje Shirqat in de buurt van Mosul te heroveren. Daarop gaven Irak en de Verenigde Staten aan dat de aanval op Mosul mogelijk in oktober nog wordt ingezet.

Lees meer over:
Tip de redactie