Poetin zegt bezoek aan Parijs af na uitnodiging voor gesprek over Syrië

De Russische president Poetin heeft een bezoek aan Parijs afgezegd nadat de Franse president François Hollande hem heeft uitgenodigd om te praten over Syrië.

Rusland heeft dinsdag bevestigd dat Poetin zijn bezoek heeft uitgesteld.

Hollande zegt dat Poetin altijd welkom is als hij over Syrië wil praten, maar dan moet er wel vrijuit gepraat kunnen worden. "Ik acht het noodzakelijk om een gesprek te hebben met Rusland, maar dat moet stevig kunnen zijn anders heeft het geen zin en is het een farce", aldus Hollande. "Ik sta klaar om een ontmoeting met president Poetin te hebben als we vooruit kunnen komen als het om vrede gaat."  

Kathedraal

Poetin zou volgende week naar de Franse hoofdstad komen om een Russisch-orthodoxe kathedraal naast de Eiffeltoren te openen, een expositie van Russische kunst te bezoeken en zijn Franse ambtgenoot Hollande te ontmoeten. Maar dinsdagochtend besloot Poetin af te zien van het bezoek.

Frankrijk en Rusland liggen diplomatiek met elkaar overhoop. Afgelopen weekend blokkeerden de Russen nog een Frans voorstel in de VN-Veiligheidsraad over Syrië. De Fransen wilden dat de raad zich zou uitspreken voor een onmiddellijk einde aan de luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo, maar door een Russisch veto belandde het voorstel in de prullenbak.

Volgens een bron binnen het kantoor van Hollande had de Franse president Poetin uitgenodigd om alsnog over Syrië te praten, maar wilde hij geen andere activiteiten met het Russische staatshoofd ondernemen. Daarop antwoordde Moskou dat het bezoek wordt 'opgeschort', zonder een nieuwe datum voor te stellen.

Lees meer over:
Tip de redactie