Invoering van het homohuwelijk lijkt in Australië nog ver weg. De oppositiepartij Labour houdt de plannen die de Australische regering heeft voor een referendum hierover, tegen.

De centrumrechtse regering van Australië wil het hele land laten stemmen over het homohuwelijk. Het referendum zou in februari van volgend jaar moeten plaatsvinden.

Het voorstel vereist echter de steun van enkele oppositieleden, omdat de regering van premier Malcom Turnbull slechts een meerderheid heeft van één zetel heeft in het Lagerhuis en geen meerderheid heeft in het Hogerhuis. Verschillende parlementsleden hadden al aangegeven om een referendum niet te steunen.

Turnbull liet eerder weten, dat als het voorstel voor een referendum er niet doorheen zou komen, er geen nieuwe wetsvoorstel in het parlement zal worden gedaan tot de volgende verkiezingen. Die staan pas gepland in november 2019 en daarom kan het nog zeker drie jaar duren voordat het mogelijk is voor stellen van hetzelfde geslacht om te trouwen in het land.

Video: Waarom Labourleider Shorten tegen het referendum is

Australische Labourpartij tegen referendum over homohuwelijk
Australische Labourpartij tegen referendum over homohuwelijk

Wet

De Labourpartij is wel voor de invoering van het homohuwelijk, maar vindt dat dit besluit door het parlement moet worden genomen en niet middels een referendum.

"Waarom zouden we homoseksuele Australiërs onderwerpen aan een ander wetgevingsproces dan elke andere Australiër?", stelt Labourleider Bill Shorten. "Een echtpaar met een vaste relatie hoeft niet op de deur te kloppen van 15 miljoen andere Australiërs om te vragen of ze het ermee eens zijn. De makkelijkste manier is de manier waarop het parlement het al honderd jaar doet: door een wet te maken."

Kritisch

Ook verschillende organisaties die voorstander zijn van het homohuwelijk lieten zich al kritisch uit over de referendumplannen van Turnbull. Zij zijn van mening dat een gang naar de stembus juist schadelijk en homofoob gedrag kan oproepen jegens het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht.

Uit peilingen blijkt volgens persbureau Reuters dat 61 procent van de Australiërs voor invoering is van het homohuwelijk.