De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Zeid Ra'ad al-Hussein, heeft maandag aangedrongen op een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de luchtaanvallen in Jemen. 

Volgens de VN zijn sinds maart 2015 door de bombardementen ten minste 4.125 burgers gedood. Zeker 7.200 slachtoffers raakten gewond. Er is voldoende reden te veronderstellen dat er sprake is van schending van de mensenrechten.

Het bestoken van een complex in Sanaa waar een rouwplechtigheid werd gehouden was het zoveelste voorbeeld. De raketaanval eiste zaterdag 140 levens, van onder anderen leiders van de Houthi-opstandelingen.

Video: Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon pleit ook voor onderzoek

VN wil onderzoek naar luchtaanvallen Jemen
91
VN wil onderzoek naar luchtaanvallen Jemen

Onduidelijk

''Sinds het begin van het conflict in Jemen zijn trouwerijen, markten, ziekenhuizen, scholen en nu een begrafenisbijeenkomst onder vuur genomen. Het resultaat was talloze burgerslachtoffers, terwijl het volstrekt onduidelijk bleef wie verantwoordelijk is voor deze daden'', aldus Zeid.

Saudië-Arabië voert een internationale coalitie aan die de Houthi's vanuit de lucht bestookt. Deze coalitie ontkende verantwoordelijk te zijn voor de aanval.

Door de oorlog in Jemen kwamen tussen 26 maart 2015 en 22 september 2016 volgens de VN 3.980 burgers om het leven. Ruim 6.900 raakten gewond.