De Verenigde Naties hebben donoren gevraagd de komende drie maanden ruim 100 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de slachtoffers van de orkaan Matthew in het zuidwesten van Haïti. 

Het geld wordt gebruikt om de naar schatting 750.000 inwoners van het gebied aan voedsel, schoon water en onderdak te helpen. Een groot deel van de oogst is door het natuurgeweld verloren gegaan.

''De orkaan heeft voor de grootste menselijke crisis in Haïti gezorgd sinds de aardbeving van 2010, uitgerekend in een tijd dat er toch al hongersnood dreigt en stijging van het aantal gevallen van cholera'', aldus de VN maandag.

Video: Tienduizenden Haïtianen dakloos door orkaan Matthew

Tienduizenden Haïtianen dakloos door orkaan Matthew
Tienduizenden Haïtianen dakloos door orkaan Matthew

Massagraven

De autoriteiten in Jérémie, op Haïti, hebben in de nasleep noodgedwongen massagraven aangelegd. De lichamen van slachtoffers zijn volgens een regeringsfunctionaris in staat van ontbinding. 

Dodental

Het is nog altijd onduidelijk hoeveel mensen als gevolg van de storm zijn omgekomen. Het officiële dodental in het land is vooralsnog 336. Persbureau Reuters concludeerde op basis van informatie van lokale functionarissen dat zeker duizend mensen zijn omgekomen.