Frankrijk heeft aan het Verenigd Koninkrijk gevraagd zich aan zijn belofte te houden over het opnemen van vluchtelingenkinderen uit het beruchte kamp bij Calais. 

Daarmee hebben de Fransen de druk opgevoerd nadat eerder het Rode Kruis al verklaarde dat Londen lijkt te verzaken. 

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve benadrukte maandag dat hij het onderwerp opnieuw aan zal kaarten tijdens een ontmoeting met zijn Britse collega Amber Rudd. "Er zijn honderden geïsoleerde kinderen met familie in het Verenigd Koninkrijk. Daarom vraag ik ze hun morele plicht uit te voeren", aldus Cazeneuve op radiozender RTL.

Er wonen bijna tienduizend vluchtelingen uit landen als Syrië, Afghanistan en Afrika in het kamp bij de Franse stad Calais, veel van hen willen het Kanaal oversteken. 

Het Rode Kruis zei zondag nog dat honderden jonge kinderen het recht hebben om naar hun familie in het Verenigd Koninkrijk door te reizen, maar dat zij in het ongewisse worden gelaten.

Volgens de hulporganisatie zijn er naar schatting duizend kinderen die zonder volwassenen in het kamp zijn waarvan 178 familie hebben het Verenigd Koninkrijk. Dit geeft hen het recht om in dat land asiel te claimen, aldus het Rode Kruis.

Ontmantelen

De Franse president Francois Hollande zei eind september dat hij de duizenden 'bewoners' wil verspreiden over opvangcentra in het land. Volgens de president krijgen de migranten vier maanden de tijd om asiel aan te vragen in Frankrijk.

Hollande kreeg eerder al forse kritiek op de slechte omstandigheden waarin de migranten wonen in het kamp. Zelf had hij al toegegeven dat de omstandigheden "onacceptabel" zijn.

Eerder dit jaar werd een gedeelte van het kamp al gesloopt, maar toch blijft het aantal vluchtelingen in het kamp oplopen. In juni waren er volgens de Franse overheid ongeveer 4.500 vluchtelingen. Dit aantal is in de afgelopen maanden opgelopen tot ongeveer zevenduizend. Humanitaire organisaties stellen dat er momenteel zelfs zo'n negenduizend migranten in het kamp wonen.