Frankrijk schakelt het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag in om een onderzoek naar eventuele oorlogsmisdaden in Aleppo in te stellen. 

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, zei maandag dat Rusland en Syrië oorlogsmisdaden hebben gepleegd met de bombardementen op Aleppo. 

Ayraults opmerkingen komen op een opmerkelijk moment:  de Franse president François Hollande ontvangt deze maand zijn Russische collega Vladimir Poetin. Hollande heeft laten weten dat zijn beslissing Poetin persoonlijk te ontvangen afhangt van de situatie in Aleppo.

"Wij willen de bevolking van de stad redden", verklaarde Ayrault maandag. "Als de president [Hollande, red.] besluit Poetin te spreken, dan zal dat geen ontmoeting worden met louter het uitwisselen van beleefdheden", aldus Ayrault.

Video: Frankrijk schakelt Internationaal Strafhof in

Frankrijk schakelt Internationaal Strafhof in voor onderzoek Aleppo
Frankrijk schakelt Internationaal Strafhof in voor onderzoek Aleppo

Staakt-het-vuren

Sinds het staakt-het-vuren afliep, in september, hebben Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen Aleppo vaak bestookt.

Volgens Ayrault zal Frankrijk contact leggen met de aanklager van het ICC om te kijken op welke wijze het onderzoek kan worden gestart. Reuters concludeert dat onduidelijk is hoe het ICC een onderzoek kan starten, omdat het Syrië niet is aangesloten bij het hof.