De autoriteiten in Jérémie, op Haïti, hebben in de nasleep van de orkaan Matthew noodgedwongen massagraven aangelegd. De lichamen van slachtoffers zijn volgens een regeringsfunctionaris in staat van ontbinding. 

Orkaan Matthew bereikte Haïti op donderdag en veroorzaakte een enorme ravage. Zo werd eerder gemeld dat alleen al in Jérémie zo'n 80 procent van de huizen zou zijn verwoest. Ongeveer 1,4 miljoen Haïtianen hebben volgens de Verenigde Naties humanitaire hulp nodig.

Het is nog altijd onduidelijk hoeveel mensen als gevolg van de storm zijn omgekomen. 

Hulpactie

Het officiële dodental in het land is vooralsnog 336. Persbureau Reuters concludeerde op basis van informatie van lokale functionarissen dat zeker duizend mensen zijn omgekomen.

De angst voor een uitbraak van cholera op het Caribische eiland is groot. Het Rode Kruis is een hulpactie begonnen voor de slachtoffers van Matthew op Haïti.

Nederlandse marine

De Nederlandse marine is vanaf Curaçao op weg naar Haïti om daar noodhulp te verlenen. De Nederlanders richten zich vooral op hulpverlening in het zuidwesten van het eiland. Zr.Ms. Holland is met menskracht en de eerste lading goederen met onder meer water en voeding onderweg naar Haïti.

Aan boord van het eerste marineschip zijn extra mariniers, medisch personeel en mensen van het Rode Kruis. Ook zijn er specialisten die schade aan vaarwegen en de bodem van de havens in kaart kunnen brengen om te bepalen waar hulpschepen kunnen afmeren.

Het tweede schip, Zr.Ms. Pelikaan, volgt zo snel mogelijk met nog meer goederen en mensen.

Afgezwakt

In de Verenigde Staten zijn zeker vijftien mensen omgekomen door hevige regenval en aardverschuivingen die werden veroorzaakt door de orkaan. Duizenden mensen zijn zondag nog gered uit auto's en huizen.

Bijna de helft van de doden viel in de staat North Carolina, meldt persbureau APDe storm zwakte zondag af van een orkaan tot een post-tropische storm.

Stroomuitval

Behalve in North Carolina, zorgde de storm ook in de staat Virginia voor overstromingen en stroomuitval. Matthew bereikte donderdag de Amerikaanse kust en bewoog zich zondag richting de oceaan.

In het zuidoosten van de VS kwamen bijna 2,2 miljoen mensen zonder stroom te zitten. Matthew is de hevigste storm in meer dan tien jaar die in de regio schade aanricht.

Video: Tienduizenden Haïtianen dakloos door orkaan Matthew

Tienduizenden Haïtianen dakloos door orkaan Matthew
Tienduizenden Haïtianen dakloos door orkaan Matthew