Israël heeft besloten de nucleaire centrale in de Negev-woestijn te vernoemen naar de onlangs overleden oud-premier Shimon Peres.

Dat heeft premier Benjamin Netanyahu zondag bekendgemaakt op een kabinetsvergadering, meldt het officiële Twitteraccount van de Israëlische premier.

"Ik denk dat het juist en rechtvaardig is om het centrum naar hem te vernoemen", aldus het bericht.

Peres heeft bij het ministerie van Defensie een bepalende rol gespeeld in de bouw van het centrale eind jaren 50 en begin jaren 60. "De onderneming is van belang voor de veiligheid van Israël voor generaties."

Kernwapens

De centrale in Dimona heet formeel het Nucleair Onderzoekscentrum-Negev. Het is een publiek geheim dat Israël daar werkt aan nucleaire wapens, al heeft de regering dat nooit bevestigd of ontkend. Het is niet duidelijk over hoeveel nucleaire wapens Israël beschikt.

Shimon Peres stierf op 28 september op 93-jarige leeftijd. Hij had toen al enige tijd te kampen met een kwakkelende gezondheid.

Als politiek leider was Peres de architect van onder meer de aanval op Egypte in 1956, bekend als de Suez-oorlog, het Israëlische nucleaire programma, de vrede met Egypte (1979) en de vredesonderhandelingen met Palestijnen die in 1993 tot de akkoorden van Oslo leiden. Het jaar daarna kreeg Peres daarvoor samen met de Palestijnse leider Yasser Arafat (1929-2004) de Nobelprijs voor de Vrede.