Rusland ziet het beleid van de Verenigde Staten als een bedreiging voor de eigen nationale veiligheid. Minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken spreekt over "fundamentele veranderingen" in de relatie tussen Rusland en de VS.

Moskou heeft lange tijd "strategisch geduld" gehad maar dat geduld raakt op, zei Lavrov zondag in een televisie-interview waarvan de tekst is gepubliceerd op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens Lavrov is er "agressieve Russofobie", ofwel anti-Russische sentimenten, in de kern van het Amerikaanse beleid jegens Rusland.

"Het is niet alleen een retorische Russofobie, maar er worden agressieve stappen genomen die onze belangen en veiligheid ernstig kunnen schaden."

Oekraïne

De verslechtering van de betrekkingen met de Verenigde Staten is volgens Lavrov vooral de schuld van de Amerikanen. De VS heeft zelf die verslechtering in gang gezet, nog voordat de problemen in Oekraïne ontstonden, aldus de minister.

De relatie tussen Rusland en de VS bereikte maandag een nieuw dieptepunt toen de Amerikanen besloten direct overleg met Rusland over Syrië op te schorten, waarna Rusland bekendmaakte te stoppen met het vernietigen van verrijkt plutonium.

Syrië

Lavrov zei dat Rusland bereid is de eigen belangen te verdedigen, als de VS overgaat op het bombarderen van luchtbases van de Syrische strijdkrachten. Hij zegt dat bronnen hem hebben laten weten dat de VS de optie onderzoekt.

"Dat is een erg gevaarlijk spel, omdat Rusland daar op uitnodiging van de legitieme Syrische regering is. We hebben daar twee bases met luchtafweergeschut om onze belangen te verdedigen", aldus Lavrov.