Bij een luchtaanval op Houthi-rebellen die een rouwdienst hielden in de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn zaterdag zeker 140 mensen om het leven gekomen.

Nog eens 525 mensen raakten volgens de Verenigde Naties gewond.

Door gevechtsvliegtuigen afgevuurde raketten troffen een hal waar een wake werd gehouden voor sjeik Ali al-Roweishan, wiens zoon Galal minister van Binnenlandse Zaken is in de regering van de rebellen.

Ooggetuigen verklaarden dat ambulances af en aan reden. Een hulpverlener zei dat er veel verminkte en verkoolde lijken lagen, maar noemde geen exacte aantallen.

Sjiitische Houthi-rebellen en aanhangers van de vroegere president Ali Abdullah Saleh hebben Sanaa en grote delen van het noorden van Jemen in handen. De vliegtuigen die de aanval uitvoerden behoorden tot een door Saudi-Arabië aangevoerde coalitie die vecht aan de kant van de nieuwe president Abed Rabbo Mansour Hadi.

Video: Zeker 140 doden in Jemen

Zeker 140 doden bij bombardement Jemen
Zeker 140 doden bij bombardement Jemen

Coalitie

Bronnen binnen de internationale coalitie ontkenden tegenover nieuwszender Al Arabiya in alle toonaarden verantwoordelijk te zijn voor de aanval. "Een dergelijke operatie heeft absoluut niet plaatsgevonden bij dat doelwit", klonk het.

De coalitie kon tot dusver rekenen op steun van de Verenigde Staten. De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad liet na de aanval in Sanaa echter weten dat de samenwerking nog eens tegen het licht wordt gehouden.

Cheque

"De Amerikaanse samenwerking met Saudi-Arabië op het gebied van veiligheid is geen blanco cheque", zei een woordvoerder van de raad. "Vanwege dit voorval en andere recente incidenten zijn we begonnen aan een evaluatie van onze, al aanzienlijk teruggebrachte, steun aan de coalitie."