De Franse president François Hollande heeft een bezoek aan Polen uitgesteld omdat Polen een grote order heeft geschrapt bij het Frans-Duitse luchtvaartconcern Airbus.

Warschau zou voor omgerekend ruim drie miljard euro vijftig Caracel-helikopters afnemen maar dat gaat niet door.

Frankrijk besloot het bezoek van Hollande en buitenlandminister Jean-Marc Ayrault uit te stellen toen de bevestiging van het Poolse ministerie van Defensie binnenkwam dat de order was geschrapt. Hollande en Ayrault zouden op 13 oktober op bezoek gaan.

De order was juist een opsteker voor Airbus. Veel Europese landen hebben door de economische crisis op de defensie-uitgaven gesnoeid.

Defensie

De huidige Poolse regering van de eurosceptische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) schrapte de bestelling die door de vorige regering in augustus 2015 was gedaan. Het argument was dat de huidige regering de order liever gunt aan een firma die de machines in Polen laat bouwen.

De Franse president is dermate geïrriteerd door de afzegging dat hij aankondigde de samenwerking op het gebied van defensie tussen de twee landen tegen het licht te zullen houden. Volgens een bron bij de regering is de relatie tussen de twee landen ''extreem beïnvloed'' door het besluit van Polen.